Jultraditioner, hur ser det ut i dag hos folk?

Ja julen närmar sig med stormsteg och som jag skrivit tidigare så är det en tydlig stress och allt skall hinnas med. Det är skönt att ha blivit lite äldre och hinna tänka efter och kanske göra det man själv vill. Inte vad man tror måste göras. Jultraditioner har nog alla familjer. Tror jag har brutit de flesta jultraditioner i min familj ?

Jultraditioner

Jultraditioner!

När barnen var små och man jobbade för fullt så skulle det bara vara allt. Hemmet tipptopp, allt skulle bakas till jul, skinka och köttbullar skulle göras. Julklappar till alla ( bara hinna tänka ut o leta till alla ?) och ha en fin dukning, fina kläder och alla skulle vara hemma hos oss. Julstämningen på topp! Jo det blev det….men hur trött var man inte och hur mycket mat hade man inte över. Åt  julmat i en vecka efteråt.

Efter skilsmässa osv blir ju jularna ännu besvärligare att koordinera, så när barnen blev vuxna så gav jag faktiskt upp. Nya familjer att ta hänsyn till. Tror många  känner igen sig i detta. När det gäller julpynt så är det ganska lite jag har som sätts fram 1:a advent. Adventsljusstaken såklart. Ljusstakar i fönstren, några tomtar på golven samt lite röda filtar och några julstjärnor. En krans i köket också. Klart!

JultraditionerJulblomma

Lagar ingen julmat längre. Försöker äta ett julbord ute. Ger bara barnbarnen julklappar och försöker få till en ”lilla jul” med mina barn och barnbarn innan julafton. Hinner njuta av julstämning hemma och i stan och sedan drar vi till Mallorca. Måste ändå kommentera att Landvetter är fullt av resenärer runt jul så det är många som lämnar traditionerna.

Mallorcajul

På Mallorca,  på julafton är vi helt själva min sambo och jag så har vi våra egna jultraditioner på bara våra villkor. Egoistiskt, ja kanske….men jag har gjort mitt när mina barn var barn. Julen tycker JAG är till för barnen, med tomtar och presenter. Många håller inte med men det är så vi har valt att göra. Barnen med familjer firar julafton med sina nya familjer ?. Huvudsaken är att ingen behöver vara ensam!

Hur våra jultraditioner ser ut på Mallorca återkommer jag till när vi är där. Skall dela med mig hur vi gör.

Var på jätte trevligt 60 årsmingel i tisdags och då hade jag på mig den fina klänningen jag köpte på Zara i oktober ?.

Kalasfin

Tina

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.