Mallorca och smultronträd som ger god marmelad

Nu har jag lärt mig något nytt, Mallorca och smultronträd. Det finns något som heter smultronträd, Madrono, här på Mallorca och som växer utmed den bergiga västkusten. Det är träd eller större buskar som bär frukt som ser ut som smultron när de är mogna. Nu har jag plockat lite och gjort marmelad.

Mallorca och smultronträd
Mallorca och smultronträd

Mallorca och smultronträd

På vår vandring förra veckan från Valdemossa ut mot Deia och kusten som var fantastisk vacker med otroliga utsikter hittade jag en ny frukt.  Jag kan inte se mig mätt på de här vyerna från Tramuntanabergen här på västkusten. Vi satt och åt medhavd matsäck och njöt av bergen och havet. På just denna vandring hittade vi träd som Åsa berättade om som heter smultronträd.

Mallorcas vyer
Mallorcas vyer

Blev nyfiken och smakade på frukterna, de riktigt mogna röda kändes lite fadda och övermogna men de orangea var syrliga och goda. Tydligen vanliga runt medelhavet och helst i bergiga områden. Fina träd med frukt och blommor samtidigt på träden, vita blommor och gul, orange och röda bär.

Mallorca och smultronträd
Mallorca och smultronträd

Jag googlade lite och man gör vanligtvis sylt och likör på de här frukterna. Det här måste jag testa så vi tog bilen mot Valdemossa i helgen och hittade smultronträd som vi plockade lite frukt ifrån. Så idag har jag gjort marmelad på de här frukterna och den blev kanongod.

Mallorca och smultronträd
Mallorca och smultronträd

Koka marmelad på frukt från smultronträd

Det fanns lite socker med pektin kvar så jag tog det plus lite mer vanligt socker, ungefär 5 dl socker totalt och 1 liter frukt. Koka i 3-4 minuter och skummade av sedan var det klart. Hur lätt som helst! Den är lite krispig ungefär som fikon och syrlig, den är ganska söt så man kan säkert  minska på sockret också om man vill.

Marmelad fix
Marmelad fix

Känner mig nöjd över att ha hittat dessa frukter, det är inte sista gången jag gör denna marmelad, men ta de orangea frukterna inte de röda, blir faktiskt godare så. Testa gärna!

Min Mallorcamarmelad
Min Mallorcamarmelad

Vandringar på Mallorca: Mallorca och naturen med bergsvandringar nu

Tina

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.