Mina Mallorcaväxter i Coronatider, dessa växter

Denna blogg kommer att handla om mina Mallorcaväxter i Coronatider. Min oro innan och hur mycket tål egentligen medelhavsväxter. Min patio/trädgård är inte så stor men har ändå en del krukor med div växter som jag gillar att påta med. Det är en del pyssel med bevattning, beroende på årstid och ohyra plus gödsling mm. En del har blivit stora ? och en del livräddar vi hela tiden.

Mallorcaväxter i Coronatider
Min trädgård

Mina Mallorcaväxter i Coronatider

Usch vilken vånda jag hade för mina Mallorcaväxter i Coronatider, om hur det hade funkat med bevattning etc för min lilla trädgård. Ingen kan ju se till den eftersom den ligger på baksidan så man måste igenom lgh för att nå den. Man vill ju inte att allt skulle ha dött nu när vi faktiskt hade fått bra iordning på allt, trodde vi. En del växter är ju flera år nu och kan ge en del frukt. Haha vi vågade knappt titta ut men det var blandat, blev både glad och bekymrad.

Mina Mallorcaväxter i Coronatider
Ledset fikonträd

De flesta var faktiskt gröna även om citronträdets blad var förtorkade och hade släppt alla citroner ?. Såg även runt apelsinträdet att det låg massor med apelsinämnen på marken. Vinrankorna hade knappt några blad kvar och inga frukter. Rosmarin, lavendel hade torkat. Mitt nya granatäppleträd låg ner och självklart var det massor med ogräs, som självklart överlever allt ?.

Ledsna växter
Ledsna växter

Det fanns en del positivt också, olivträdet som jag tror vi övervattnat tidigare såg  piggare ut. Limeträdet hade minst 50 frukter och såg ut att må riktigt bra ?. Ett grapefruktträd som hade flera små grapefrukt mådde också fint, även om det var massor av ogräs runt den. Sen det roligaste av allt vår fantastiska bougangevilla, som vi planterade utmed bergväggen som var i eländigt skick tidigare, efter att ha testat för små krukor. Nu upptar den hela bergväggen ?.

Mallorcaresa i Coronatider
Min trädgård just nu
Mitt limeträd
Mitt limeträd

Medelhavsväxter är fantastiska överlevare

Bevattningssystemet hade kalkat igen på flera ställen därför blev flertalet växter utan vatten och fick klara sig på lite regn. Nu blev det operation rädda växter! 4 timmar med ogräsrensning och vattning samt ta bort döda grenar  och slänga rosmarin och lavendel. En stängsel basilika hade överlevt ?.

Mallorcaväxter i Coronatider
Torkat citronträd

Vi bytte ut slangar och spridare och gav verkligen mycket kärlek till växterna. De fick vatten, järn och gödsel och det är helt otroligt, alla de stora växterna har piggnat till igen. Granatäppleträdet fick spjälkas upp och nu är det grönt och fint med massa nya blad.

Granatäpple
Granatäpple

Apelsinträdet står i full blom och hela baksidan doftar av blommorna. Spännande och se om det blir nya frukter. För ett par dagar sedan började även citronträdet som jag faktiskt trodde hade gett upp, att skjuta skott och idag kom även nya blommor på det. Visst är det helt otroligt att det går att fixa.

Mallorcaväxter i Coronatider
Apelsinblommor
Citronknoppar
Citronknoppar

Vinrankorna då? Jo tänk även de har tagit fart och massor med nya gröna blad som äntligen börjar ta sig upp på pergolan. Fast det blir inga druvor i år, men det får vi leva med ?.

Vinrankorna
Vinrankorna

Kul med trädgårdar och växter när man har tid

Så kul det är att se hur plantorna växer till sig och ännu roligare när man kan skörda. Man lär sig massor om olika arter under vägen. Bara detta att få odla medelhavsväxter i sin rätta miljö, och sedan i Sverige få odla nordiska växter. Allt tar sin tid men det är det jag har fått nu, vissa intressen utvecklar sig när man väl får tid.

Tidigare länk om min trädgård växterKan man odla frukt i krukor – Mallorca?

Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.