Kan man odla frukt i krukor – Mallorca?

Det finns en del som ställer frågan kan man odla frukt i krukor på sin altan här på Mallorca? Alla har ju inte en trädgård men kanske tycker det är kul att odla lite för egen del. Det är ju så häftigt med dessa  medelhavsväxter som citroner, apelsiner och dylikt. Känns lite exotiskt med dessa växter för oss nordbor, eller hur?

Kan man odla frukt i krukor

Självklart kan man odla sina fruktträd i krukor på altanen eller pation eller vad man har. Det är ett litet meck men det fungerar. Idag hade jag besök av en trädgårdsmästare för att få lite råd hur man bäst sköter sina växter. Jag har även äntligen skaffat mig ett fikonträd också ?. Det var det som fattades, nu har jag det jag behöver och får plats med.

Odla frukt
Fikon
Fikon
Fikon

Här  kommer lite tips !

Efter att ha testat i några år med en del fruktträd och vinrankor etc så har man lärt sig en himla massa. Du kan läsa mina inlägg som jag gjort tidigare om vad jag odlar i min lilla patio i krukor. Mina odlingar del 1Mina odlingar del 2.

  1. Automatisk bevattning! Bor du inte på Mallorca hela tiden måste du kunna reglera vattnet efter årstid. Finns bra anläggningar för små altaner som går på batteri (det har vi). Inte mkt vatten på vintern och ganska mycket på sommaren. Detta kan man ställa in, hur bra som helst.
  2. Tillräckligt stora krukor! Här växer allt så det knakar så ta en rejäl kruka från början. Annars får du plantera om efter ett par år.
  3. Gödsla! Glöm inte att gödsla framförallt på våren när skotten kommer och det bildas blommor och frukt.
  4. Beskär dina växter på vintern ordentligt! Detta gäller de flesta träden och plantorna. Vindruvorna skall också klippas ner.
  5. Jag lägger små vita stenar ovanpå jorden i varje kruka för att slippa ogräs. Fukten i jorden stannar lite längre också.

Resultatet

Detta var nog de viktigaste tipsen för att lyckas. Jag lovar det är jätte roligt att skörda sina egna citroner etc. Har fått bra skördar på både citroner, oliver och lime och lite mindre på de andra, men de blir något på alla varje  år. Visst ser det trevlig ut också, eller hur? Egen limoncello, marmelad och inlagda oliver…

Odla fruktOdla frukt

Dagen har gått åt till fix och möte med trädgårdsmästare. Nu håller vi tummarna för god skörd. Lycka till själva ni som känner er sugna att börja.

Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.