Sicilien en resa med vin och mat i september

Precis hemkommen från Sicilien en resa med vin och mat. Arrangerad av Munskänkarna och en känd mattidning. En gruppresa som jag egentligen inte är förtjust i alls men man vill ju testa.  Finns fördelar och nackdelar så klart men jag föredrar nog eget arrangerade resor. Häng med på axplock på vår resa!

Sicilien en resa
Sicilien en resa

Sicilien en resa med vin och mat

Vi bokade resan för länge sedan och ämnet tilltalade oss, vin och mat. Sicilien, vad kul där har jag aldrig varit! Italien ja men inte Sicilien. Vi landar lördag kväll på ett varmt Sicilien och samlas (gruppen) för vidare färd till Castiglione på Etnas sluttning där vi skall bo några nätter.

Castiglione
Castiglione

Ett hotell som ligger högt upp i byn men med enkel standard. Fantastiskt utsikt, härlig personal men rummen kunde varit fräschare och renare. Dock fick vi en stor terass som vi inte hann använda.

Sicilien, en resa
Castiglione
Eftermiddagsmys
Eftermiddagsmys

Trenden i vinvärlden är just nu viner från Etnas sluttningar som har en egen karaktär och inte alls som man tänker sig viner från Sicilien, lite mer strama och lättare. Vi testade några producenter på vår resa.

Vindruvor vid Etna
Vindruvor vid Etna

 

Vingårdar Sicilien
Vingård på Sicilien

Sicilien och vingårdar

Första kvällen blev middag på hotellet med antipasto, pasta, segondo och dolce . Detta upprepades varje kväll fast på lokala restauranger i vår by. Mycket samma mat och en aning tjatigt i mitt tycke. Däremot var våra luncher så fina med underbara miljöer och goda viner.

Våra reseledare
Våra reseledare

Vi var runt på 3 vingårdar på Etnas sluttningar som tillverkade viner enligt nya trenden. Lunch och vinprovning på Tenuta.S.Michele sedan rundvandring i den fina byn Taormina uppe på bergskanten, där  kände jag mig och var en typisk turist. Detta var dag 2.

Sicilien, en resa
Tenuta.S.Michele
Antipasto
Antipasto
Turist
Turist i Taormina
Utsikt Taormina
Utsikt från Taormina

Dag 3 blev det 2 vingårdar. Vinprovning och lunch på mysiga och fina vingården Graci och sedan vidare till nästa vingård Franchetti med jätte goda viner. Alltså, jag gillar att testa viner men det räcker med 1 vingård per dag ?.

Lunchbordet Graci
Lunchbordet Graci

Dag 4 blev det ytterligare 2 vingårdar med mer traditionell Siciliansk vin. Lunchen på den första i Faro var kanon men jag hade gärna sett mer av Sicilien  än 2 vingårdar. per dag. Tyvärr missade vi utlovade Acireale, en barockstad och Messina för det tar tid när man skall vänta in en hel grupp…

Siciliansk dessert
Siciliansk dessert
Lunch
Lunch

Sicilien och fina Catania

Sista dagen blev det besök hos en osttillverkare i Castiglione och rundtur i den trevliga staden Catania. Mysig ostprovning och en fin dag i Catania med matmarknad, en lunch på ett spektakulärt ställe med 10000 vinsorter som heter Il Cantiniere och fika på torget framför domkyrkan.

Osttillverkningen
Osttillverkningen
Sicilien en resa
Sicilien en resa
Catania
Catania
Matmarknad
Matmarknad
Sicilien en resa
Sicilien en resa

Vi jagade runt och letade efter honung från Etnas sluttningar, för det hade mamma läst att det är världens bästa honung. Vi hittade till slut ett par burkar så det blir spännande att smaka på här hemma.

En sammanfattning blir, ett varmt och soligt Sicilien som är vackert med sina berg och natur men ganska smutsigt och fattigt. Spännande med de nya trendvinerna och våra härliga och goda  luncher på vingårdarna. Tråkigt med upprepade av samma middagar på enkla restauranger i byn med mediokert vin till maten. Castiglione, en bergsby med fin utsikt men lite övergiven av sicilianare och folktomt. Enkelt charmigt hotell men en aning smutsiga rum…

Sicilien en resa
Sicilien en resa

Vet inte om jag åker på någon gruppresa igen, vingårdar hade jag kanske hittat  men inte fixat så fina luncher. Hade förväntat mig bättre middagar när en mattidning var inblandad. Första gången med gruppresa och mina förväntningar var nog högre än vad det blev….men känns ändå kul att ha varit med.

Etna med rök
Etna med rök

Andra länkar till mina resor: Frankrike o lilla byn Collioure, vår trip

Tina

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.