Tips om Amsterdam en weekend i September

Här kommer lite tips om Amsterdam efter en weekend i September där vi hann med en hel del.  Vilken häftig stad, har varit där tidigare för många år sedan men minns mest regn och kanaler då. Nu hade vi sommarvärme och släkt som är inflyttade och därför kunde visa oss runt en hel del. Häng med på vår trip, så kanske du får tips som du kan använda om du funderat på att åka till Amsterdam.

Mysig stad
Mysig stad

Tips om Amsterdam

Vi landade på fredag em och tog oss smidigt in till centrum av Amsterdam med tåg som kostade typ 5 euro in till Centralstation. Därifrån blev det lite trixigare och med spårvagn till närheten av vårt hotell. Går man  på den bakre vagnen finns hjälp och man kan köpa biljett för en timme ?. Bra skyltat vid Centralen där alla spårvagnarna och bussar går ifrån.

Tips om Amsterdam
Amsterdam

Vi bodde centralt och därmed kunde vi promenera till restauranger och affärer som låg centralt. En häftig stad att gå runt i med extra allt. En av middagarna blev i denna fräcka byggnad, Noord 5, högst upp med utsikt över Amsterdam. Fanns även gungor utöver vattnet, men inte min grej ? med gungorna. Smidig att ta färjan mitt framför Centralen.

Tips om Amsterdam
Amsterdam
Noord 5
Noord 5
Utsikt från restaurangen
Utsikt från restaurangen

Det blev en cykeltur ut på landet för att hälsa på släkten som bor där.  Verkar som många hus ligger alldeles vid vattnet och någon kanal, vilket gör att du kan ta båt överallt. Tydligen kan man åka vart som helst i Holland på kanaler, men vilket underbart sätt att ta sig fram på. Åka båt från hemmet  in till Amsterdam, det är ju hur coolt som helst.

Country side Holland
Cykeltur i Holland
Hus vid kanalen
Hus vid kanaken

Cykeln är ju det vanligaste transportmedlet i alla fall i Amsterdam. Det fanns cyklar överallt, här gäller att hålla koll på gatorna så man inte blev överkörd. Cykelparkeringarna var gigantiska för att få plats med alla.  Tycker det är mkt cyklar i Göteborg för att inte tala om Köpenhamn men Amsterdam leder helt klart ?‍♀️.

Mycket cyklar i Amsterdam
Cyklar i Amsterdam

Båttur på kanalerna i Amsterdam

Kan verkligen tipsa alla till att hyra en båt och åka runt på kanalerna, det finns många sorters båtar att hyra, tom trampbåtar. Vi fick förmånen att åka runt i 3 timmar på kanalerna i sommarväder och det gjorde att vi fick se så mycket kul. Fina båthus utmed kanalerna med alla typer av hus, riktigt fräcka och en del väldigt sunkiga. Ett vanligt sätt att bo så här förstår jag nu.

Husbåtar i Amsterdam
Husbåtar i Amsterdam

Folk satt på flottar eller altaner o fikade och en del hade trädgårdar på sina hus. Så annorlunda och så mycket att titta på när vi cruisade runt. Det var det häftigaste på vår trip och så otroligt annorlunda och fint därför tipsar jag om det.

Tips om Amsterdam
Husbåtar i kanalen

Amsterdam är en friare stad på många sätt. Bara detta med sina coffeshops och sina spicy cakes med cannabis. Nu är jag inte sugen på att testa men man blir lite konfunderad att det är så fritt. Tog lite foton men mest för att visa att man kan köpa sådana grejer så lätt.

Det fria Amsterdam
Det fria Amsterdam

De finns mängder av ställen att hoppa in på och äta något. Nu ville jag testa pannkakor för att Holland är känd för med sina pannkakehus. Gott, vi tog en matig och en söt det blev vår lunch en dag.

Pannkakor
Pannkakor

Reflektion om Amsterdam, långa människor ( de är längst i världen), mycket vatten och kanaler, många cyklar, friare syn, mängder av restauranger och museer ( som vi inte hann med ) , en otroligt mysig stad att gå, cykla eller åka båt i därför åker vi gärna tillbaka!

Tips om Amsterdam
Amsterdam

Andra tips på resor : Frankrike o lilla byn Collioure, vår trip

Tina

 

 

 

2 svar på ”Tips om Amsterdam en weekend i September”

 1. Tack för alla bra tips och alla dom fina bilderna du har tagit, jag blir riktigt sugen på att göra en resa dit.
  Så roligt att se dessa fantastiska husbåtar, det är säkert roligt att få bo så nära vattnet och som sagt mycket annorlunda, men jag undrar hur det fungerar när det blåser hårt?, men dom flesta husbåtarna är väll förtöjda längs kanalerna och där blåser det kanske inte så hemskt mycket.
  Tack för att du delar med dig!

  1. Hej!
   Kul att du gillar min blogg om Amsterdam. Ja husbåtarna satt fast ordentligt men funderade också på kylan etc på vintern.Otroligt att bo så även ute på landet där kanalerna låg nära husen. Häftigt och trevligt! Amsterdam var över förväntan?
   // Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.